Адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта при поверненні валютних цінностей, вилучених митницею в аеропорту

03.02.2020
Адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта при поверненні валютних цінностей, вилучених митницею в аеропорту Адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта при поверненні валютних цінностей, вилучених митницею в аеропорту

Туристичні та ділові подорожі бувають настільки довгоочікуваними, що інколи відходять на другий план необхідна підготовка та знання законодавчих обмежень.

Так, під час проходження митного контролю в аеропорту наш клієнт помилково не зазначив, що має з собою суму валютних цінностей, яка суттєво перевищує дозволену норму у 10 000 євро. Як наслідок, працівниками органів митного контролю було складено протокол про порушення митних правил та вилучено усі кошти, що перевищували дозволений ліміт.

Правова позиція митників базувалася на тому, що клієнт під час проходження митного контролю на літак у міжнародному аеропорту м. Київ обрав спосіб проходження через пост, позначений символами зеленого кольору – «зелений коридор», де відповідно до митних правил можуть переміщуватися товари (речі, валюта, тощо), які не підлягають письмовому декларуванню. Відповідно до митного законодавства України вивезення за межі України фізичними особами-резидентами готівки в сумі понад 10 000 євро, має здійснюватися за умови її письмового декларування та за наявності документів, що підтверджують законність її походження.

На думку митників, вищезазначений вид правопорушення передбачає накладення судом на порушника санкції у вигляді сплати штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн.) та повної конфіскації тимчасово вилученої валюти в дохід держави.

Проте адвокатам АО WinnerLex вдалося захистити права свого клієнта в судовому порядку таким чином, щоб уникнути для нього покарання у вигляді конфіскації та зобов’язати митні органи повернути вилучену в нього валюту в повному обсязі. Судом було винесено позитивне рішення, а клієнт був зобов’язаний лише сплатити штраф у 1700 гривень замість конфіскації усіх вилучених коштів.

Отже, якісна юридична підтримка під час відстоювання своїх прав дійсно важлива, але перед перетином митного кордону шляхом повітряного сполучення ще раз додатково рекомендуємо ознайомитись з правилами його проходження та пам’ятати наступне:

  1. Фізична особа – резидент має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, лише за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі. Вивезення за межі України фізичними особами-резидентами готівки в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, здійснюється за наявності документів, що підтверджують зняття ними готівки з власних рахунків у банках, і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро.
  2. Без письмового декларування у пункті пропуску під час перетину кордону шляхом повітряного сполучення у ручній поклажі та/або багажі громадяни можуть ввозити речі, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро.
  3. Письмовому декларуванню підлягають товари, загальна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1000 євро та не більше 10 000 євро. Товари, визначені такими вартісними межами, підлягають не лише письмовому декларуванню, а й оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України, в частині, що перевищує еквівалент 1000 євро.