Стягнули борг – звільнили від пені за порушення строків розрахунків за ЗЕД-контрактом: адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта в міжнародному комерційному арбітражі

14.06.2023
Стягнули борг – звільнили від пені за порушення строків розрахунків за ЗЕД-контрактом: адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта в міжнародному комерційному арбітражі Стягнули борг – звільнили від пені за порушення строків розрахунків за ЗЕД-контрактом: адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта в міжнародному комерційному арбітражі

Стягнення заборгованості з іноземних контрагентів набуло нового значення з початком широкомасштабної агресії рф і введенням більш жорстких строків розрахунків за експортно-імпортними операціями. Тепер звернення до суду або міжнародного комерційного арбітражу з позовом про стягнення боргу з іноземного контрагента фактично покликано також вирішувати проблему з нарахуванням пені за порушення строків розрахунків за ЗЕД контрактами.

Але треба підкреслити, що пеня за порушення строків розрахунків за ЗЕД контрактом не буде нарахована виключно у випадку вирішення спору на користь української компанії, тобто тільки при ухваленні судом або міжнародним арбітражем рішення про стягнення боргу чи іншого рішення, яке буде підтверджувати факт порушення зобов’язань іноземним контрагентом.

Наш клієнт мав ділові відносини з компанією з Білорусі, що після початку війни та введення санкційного режиму завадило отриманню коштів за поставлений в Білорусь товар. Окрім власне виникнення боргу, постало питання ризику нарахування клієнту пені за порушення строків розрахунків за ЗЕД контрактом, яке треба було негайно вирішувати.

В контракти між нашим клієнтом та його білоруським контрагентом було включено арбітражне застереження про розгляд спорів у Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України. З огляду на це адвокатами АО WinnerLex було оперативно підготовлено і пред’явлено позови про стягнення боргу з білоруської компанії саме до цієї установи міжнародного комерційного арбітражу.

За результатами розгляду справи, який повністю супроводжувався адвокатами АО WinnerLex, міжнародним комерційним арбітражем було винесено рішення на користь нашого клієнта, з білоруського контрагента стягнуто борг на суму більш ніж 210 тис. євро.

Також отримання позитивного рішення МКАС при ТПП України про стягнення боргу звільнило нашого клієнта від нарахування на цю суму пені за порушення строків розрахунків за ЗЕД контрактом.