Розблокування податкових накладних: що робити покупцю?

17.08.2021
Розблокування податкових накладних: що робити покупцю? Розблокування податкових накладних: що робити покупцю?

Наразі в інтернеті знайдеться багато інформації щодо розблокування податкових накладних, адже це неприємне явище періодично трапляється чи не на кожному підприємстві. Здебільшого статті містять поради тільки для продавців товару, адже податкова служба блокує накладні та відмовляє у їх реєстрації на стороні Продавця. Крім того, згідно законодавства, лише Продавець може розблокувати податкову накладну в досудовому порядку, а також ініціювати податкові спори в суді та оскаржити відмову в реєстрації.

Насамперед блокування ПН загрожує збитками Покупцю товару, а не його Продавцеві

Через блокування податкової накладної Покупець втрачає можливість зменшити своє податкове зобов’язання на суму ПДВ, сплачену ним при купівлі товару. Відповідно, при реалізації товару він платитиме ПДВ у повному обсязі, а не тільки за додану їм вартість.

 

То що робити, коли податкову накладну заблоковано,
та як Покупцю запобігти збитків спричинених блокуванням ПН?

Розглянемо найпоширеніші питання, з якими до нас звертаються Покупці щоразу, коли їм потрібна податкова консультація юриста  щодо блокування ПН.

  1. Чи може Покупець самостійно розблокувати накладну, яку заблокувала податкова служба?
    На жаль, податкове законодавство не надає Покупцю змоги довести неправомірність блокування ПН або оскаржити рішення комісії ДПС ані в адміністративному, ані в судовому порядку. Тільки Продавець товару має право:
    – надавати пояснення у випадку блокування накладних;
    – оскаржувати відмову в реєстрації ПН;
    – ініціювати вирішення податкових спорів з цього приводу в судовому порядку.

    Таким чином, Покупець фактично потрапляє в залежність від активності та ефективності дій Продавця, спрямованих на розблокування податкових накладних.

  2. Чи може Покупець примусити Продавця зареєструвати податкову накладну в судовому порядку?
    Покупцеві не варто позиватись до Продавця, щоб пожвавити його з приводу реєстрації чи розблокування ПН, тому що вочевидь суд йому відмовить у задоволенні позову. Правова позиція Верховного Суду з цього приводу викладена в постанові у справі № 908/1568/18 від 05 червня 2019 року. У постанові зазначається, що вимоги до Продавця зареєструвати ПН не підлягають розгляду в суді.
  3. Як Покупець може захистити свої права в судовому порядку у разі блокування податкових накладних?
    У справі № 917/877/17 Об`єднана палата Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду постановила, що:

    «Є прямий причинно-наслідковий зв’язок між бездіяльністю Відповідача щодо виконання визначеного законом обов’язку зареєструвати податкові накладні та неможливістю включення сум ПДВ до податкового кредиту Позивача, а також, відповідно, зменшення податкового зобов’язання на зазначену суму, яка фактично є збитками цієї особи».

    Наголошуємо, що наведена судова практика стосується випадку, коли Продавець взагалі не вчинив жодних дій щодо реєстрації податкових накладних. Однак, на нашу думку, такий підхід може бути застосований і тоді, коли Покупець бажає стягнути з Продавця збитки, завдані блокуванням податкових накладних.
    Тож, у випадках відсутності активності Продавця із вчинення дій на розблокування податкової накладної, Покупець може звернутися до господарського суду з позовом про стягнення завданих йому збитків.

  4. Чи може Покупець убезпечити себе від негативних наслідків блокування податкових накладних?
    Покупець може попередити загрозу збитків від блокування податкових накладних шляхом договірного регулювання розрахунків за придбаний товар чи послугу. Для цього в Договір під час його укладення необхідно включити умови, які передбачають право Покупця перерахувати Продавцю 20 % від вартості товарів/робіт/послуг лише після реєстрації податкової накладної Продавцем. Необхідність отримати свої кошти буде найкращим мотивом для Продавця виконати усі необхідні дії для реєстрації податкової накладної.

Насамкінець зауважимо, що заблокована податкова накладна, як для Продавця, так і для Покупця, — ще не вирок! Але ефективне рішення проблеми блокування ПН потребує активних і професійних дій, у тому числі у судовому порядку.

Податкові адвокати АО «WinnerLex» мають великий практичний досвід і можуть надати кваліфіковану допомогу як у питаннях розблокування податкових накладних, так і в інших ситуаціях, у тому числі забезпечення супроводу податкових перевірок, які набирають дедалі більших обертів.