«Роль юриста у сучасному бізнес-середовищі»

22.04.2014

Про це та деякі правові аспекти господарської діяльності розповідає Анна Вінниченко, директор Юридичної компанії WinnerLex.

Анна, наскільки необхідними є послуги юриста представникам бізнесу?

Господарська діяльність в Україні регулюється багатьма нормативними актами, які є правилами, встановленими державою для ведення бізнесу. Необхідність в розумінні особливостей правового регулювання господарської діяльності виникає у підприємця з моменту реєстрації його бізнесу. Деякі не задумуються про звернення за допомогою до юриста до того моменту, доки проблема, яка виникла, не трансформується у судовий спір.

В той же час, не рідкими є випадки звернення до юристів не тільки при виникненні проблемних ситуацій, але і для їх запобігання, коли, наприклад, перед проведенням перевірки податковою підприємство завчасно консультується щодо можливих проблемних питань, або коли перед укладенням договору клієнт звертається до юристів з метою складення договору, який буде максимально захищати його інтереси.

– Чим Ваша компанія може в першу чергу допомогти підприємцям?

Наша компанія надає юридичні послуги з правового забезпечення господарської діяльності фактично починаючи з роботи зі створення і державної реєстрації бізнесу. Діючим підприємствам наша компанія надає юридичні послуги починаючи зі складення договорів, закінчуючи представництвом у судових органах усіх рівнів при вирішенні різного роду судових спорів, в тому числі, про стягнення заборгованості, про визнання договорів недійсними, корпоративних спорів між господарським товариством і його учасниками (акціонерами).

Основним же направленням юридичної практики є захист суб’єктів господарської діяльності у відносинах з податковими органами, в тому числі, представництво у судах при розгляді податкових спорів.

Які, на Ваш погляд, існують актуальні проблеми у взаємовідносинах бізнесу і податкових органів?

Робота з кожним конкретним питанням наших клієнтів розкриває безліч проблем такого роду. Наприклад, візьмемо актуальне для багатьох питання правомірності дій податкових органів щодо визнання договорів недійсними, нікчемними. В ряді наказів і роз’яснень Державної податкової адміністрації заявляється про безспірне право податкових органів самостійно визнавати угоди між підприємствами незаконними. Виходячи з даної позиції, при проведенні перевірки податковий орган описує в акті порушення, допущені, на його думку, при укладанні договору, вказуючи, що рахує його нікчемним. Як наслідок, підприємство позбавляється права на віднесення відповідних сум до складу витрат  і податкового кредиту, виносяться податкові повідомлення-рішення про донарахування податкових зобов’язань, про оплату штрафних санкцій. Крім того, в деяких випадках за результатом цього негативні наслідки можуть настати не тільки для підприємства, яке перевіряється, але і для тих, хто в період перевірки мав з ним взаємовідносини.

Проте, такі дії податкових органів суперечать діючому законодавству. Тому при виникненні такого роду проблем інтереси платника податків можуть бути ефективно захищені у судовому порядку, що неодноразово підтверджено нашою компанією на практиці.

Податковий кодекс упорядкував багато аспектів господарської діяльності і звітності. Однак, його окремі положення в деяких ситуаціях можуть обмежувати права та інтереси платників податків. Наприклад, із деяких норм статті 58 Податкового кодексу вбачається, якщо з яких-небудь причин листоноша не зможе вручити підприємству податкове повідомлення-рішення і поверне його назад податковому органу з відповідною відміткою, то податкове повідомлення-рішення буде вважатися врученим, що призведе до виникнення податкового боргу. Якщо податковий борг не буде погашено протягом 10 днів, всі активи підприємства потраплять в податкову заставу. Під час роботи з клієнтом, який звернувся в нашу компанію завчасно, ми попереджуємо про можливі проблеми. Вчасно отримавши податкове повідомлення-рішення, платник податку оскаржує його в установленому порядку, призупиняючи його дію.

Тому, звісно ж, проблеми у взаємовідносинах суб’єктів господарської діяльності з податковими органами існують, але вчасне звернення до кваліфікованого спеціаліста у галузі податкового права дозволяє знайти оптимальні шляхи вирішення більшості такого роду проблем і уникнути негативних наслідків для бізнесу.

Журнал “Бізнес-клас”

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця публікація не є юридичною консультацією і надається в інформаційних цілях. При наявності конкретної проблематики по публікації, рекомендується отримання повної консультації нашими фахівцями.

Авторське право на матеріал належить Адвокатському об’єднанню WinnerLex.

Передрук матеріалів статті без чіткого посилання на ім’я автора і компанії, в якій автор працює, а також джерело запозичення – є порушенням авторських прав і тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.