Адвокати АО WinnerLex домоглися розблокування податкової накладної більше ніж на 1 млн. гривень ПДВ

28.04.2020
Адвокати АО WinnerLex домоглися розблокування податкової накладної більше ніж на 1 млн. гривень ПДВ Адвокати АО WinnerLex домоглися розблокування податкової накладної більше ніж на 1 млн. гривень ПДВ

Однією з актуальних проблем українського бізнесу вже тривалий час є блокування податкових накладних та прийняття податковими органами рішень про відповідність критеріям ризиковості відносно сумлінних платників податків.

Як приклад: нещодавно наш клієнт, постійно працююче підприємство – імпортер технологічного обладнання для вітчизняних м’ясокомбінатів, в черговий раз зіткнувся з блокуванням податкової накладної на суму більше 1 млн. гривень ПДВ та присвоєнням статусу ризикового платника податків.

Податківці мотивували своє рішення тим, що платник податків не надав контролюючому органу документи на підтвердження господарської операції з продажу на території України імпортованого технологічного обладнання. При чому які саме документи платник повинен був надати – ані в квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної, ані в рішенні про відмову у її реєстрації податковий орган не визначив.

При цьому, на стадії зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН, податковий орган вказав в квитанції, що підприємство відповідає п. 8 Критеріїв ризиковості платника податків, та запропонував надати пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної в податковій накладній.

Враховуючи вказані обставини, платник податків надіслав контролюючому органу лист-пояснення щодо господарської операції з визначеним на свій розсуд (зважаючи на відсутність вичерпного переліку документів, запитуваного контролюючим органом) переліком документів.

Але не зважаючи на подання підприємством листа з поясненнями та підтверджуючими документами, комісія регіонального рівня прийняла рішення про відмову в реєстрації податкової накладної на підставі нового порядку блокування податкових накладних № 1165 від 11 грудня 2019 р. Підставою прийняття такого рішення було визначено також ненадання платником податку копій первинних документів.

Отримавши таку відмову, клієнт звернувся до нас за наданням правової допомоги у розблокуванні податкових накладних. Надавши правову оцінку даній ситуації, наші податкові адвокати оперативно підготували скаргу, в якій максимально детально, із посиланням на конкретні обставини та докази, виклали аргументи щодо неправомірності прийнятого рішення про відмову в реєстрації податкової накладної, зокрема:

  • з підстав порушення матеріальних норм – було обґрунтовано, що господарська операція, за наслідком якої було сформовано заблоковану накладну, мала реальний характер по всьому ланцюгу постачання – від закордонного виробника до кінцевого українського покупця обладнання, що також підтверджувалося наявністю усіх необхідних документів щодо купівлі, транспортування та оплати товару, а також його якості, у зв’язку з чим відбулися реальні зміни майнового стану платника податків, оскільки мав місце фактичний рух активів;
  • з підстав порушення процедурних норм, оскільки податковий орган ані в квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної, ані в рішенні про відмову у її реєстрації не визначив конкретного переліку документів, які слід було надати платнику податків.

В результаті виконаної податковими адвокатами WinnerLex роботи Комісія центрального рівня задовольнила скаргу у повному обсязі, скасувавши рішення про відмову у реєстрації в ЄРПН податкової накладної із зобов’язанням з ПДВ на суму на суму більше 1 млн. гривень ПДВ.

Таким чином, виключно завдяки кваліфікованим юридичним послугам в найкоротший термін вдалося відстояти інтереси клієнта та запобігти значним фінансовим втратам, навіть без звернення до суду.

Відтак, у випадку протиправного блокування податкових накладних та присвоєння статусу ризикового платника податків рекомендуємо звертатися за професійною правовою допомогою до адвокатського об’єднання WinnerLex. Ми спеціалізуємося на податковому праві та маємо багаторічну успішну практику із вирішення проблем клієнтів з контролюючими органами як в судовому, так і в позасудовому порядку.

Більш детально по нашу послугу із розблокування податкових накладних та зняття ризиковості Ви можете ознайомитись на сторінці цієї послуги.