Адвокати АО WinnerLex довели в суді системні порушення закону з боку Дніпропетровської митниці

15.08.2019
Адвокати АО WinnerLex довели в суді системні порушення закону з боку Дніпропетровської митниці Адвокати АО WinnerLex довели в суді системні порушення закону з боку Дніпропетровської митниці

З початку 2019 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив низку позовів адвокатів АО WinnerLex, скасувавши рішення митниці про безпідставне донарахування митних платежів на загальну суму 1 162 277,49 грн. Суд також стягнув з митниці на користь клієнта 61 688,28 грн. судового збору та 66 000,00 грн. витрат на послуги адвоката.

В якості прикладу незаконних дій можна навести збільшення Дніпропетровською митницею митної вартості товару, що імпортувався в лютому 2019 року. Клієнт для більш швидкого завершення митного оформлення товару був вимушений сплатити митні збори з митної вартості не за ціною контракту, а по завищеній митницею, що призвело до переплати майже у 100 тисяч гривень.

Судом було задоволено позов адвокатів АО WinnerLex у повному обсязі, визнано дії митного органу противоправними та скасовано рішення, по якому було незаконно донараховано 99 491,67 грн. Також було стягнуто на користь клієнта 6 411,69 грн. судового збору та 20 000 витрат на допомогу адвоката.

Задовольняючи позов, Дніпропетровський окружний адміністративний суд вказав, що незазначення інформації та документів, які запитувала митниця додатково, не може свідчити, що клієнт занизив митну вартість товару. У митного органу не було підстав для відмови у митному оформленні товару, а ненадання додаткових документів ніяк не впливає на правильність визначення декларантом митної вартості товару й, відповідно, збільшувати митну вартість товару митниця не мала права.

Також, в квітні 2019 року Дніпропетровською митницею було збільшено митну вартість товару за контрактом лише на підставі думки митного органу про те, що додаткова угода до контракту про подовження його дії не є підставою для його пролонгації. Таким чином, митниця вказала на штучні недоліки при оформленні товару та перевезенні його через кордон. Внаслідок таких дій клієнт знову був вимушений сплатити додаткові грошові кошти за завищеною митною вартістю товару. Сума додаткових платежів склала 278 470,39 грн.

У суді адвокатами АО WinnerLex вже вкотре було доведено, що дії митниці були незаконними.

Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив позов та зазначив, що митний орган безпідставно підвищив митну вартість товару на підставі того, що контракт не може бути продовженим, а отже висновки митниці є хибними, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Суд скасував рішення митниці про незаконне донарахування 278 470,39 грн. Також на користь клієнта було стягнуто судовий збір та витрати на допомогу адвоката.

На сьогоднішній день на підставі згаданих судових рішень на банківський рахунок клієнту вже частково повернуто надмірно сплачені платежі, судовий збір та витрати на послуги адвокатів.

Супроводженням судових справ займалися адвокати АО WinnerLex Вікторія Чехута та Дар’я Гвоздєва.