Чергова перемога адвокатів АО «ВіннерЛекс» в земельному спорі з Держгеокадастром

05.11.2020
Чергова перемога адвокатів АО «ВіннерЛекс» в земельному спорі з Держгеокадастром Чергова перемога адвокатів АО «ВіннерЛекс» в земельному спорі з Держгеокадастром

Досить часто державні органи та органи місцевого самоврядування створюють безпідставні бюрократичні перешкоди на шляху землекористувача до оформлення земельної ділянки в оренду. Так було і з нашим клієнтом – промисловим підприємством з іноземними інвестиціями, яке має намір оформити в оренду земельну ділянку для здійснення на ній господарської діяльності.

Розробивши на підставі дозволу міської ради проект землеустрою, клієнт, дотримуючись законодавчо встановленої процедури, подав цей проект на погодження до Держгеокадастру. Проект землеустрою з першої спроби не було погоджено, оскільки обласне управління Держгеокадастру, до якого потрапив проект, виклав у своєму висновку певні зауваження. Ці зауваження були усунуті, після чого проект землеустрою був повторно поданий на погодження. Відповідно до існуючої процедури погодження, поданий виправлений проект потрапив вже до іншого обласного управління Держгеокадастру. Але не дивлячись на усунення всіх попередніх зауважень Держгеокадастр і вдруге не погодив проект землеустрою. При цьому підставами відмови в погодженні стали зовсім інші, нові, зауваження до проекту землеустрою.

Зважаючи на те, що таке погодження з все новими і новими зауваженнями могло тривати ще не відомо скільки часу, клієнту було запропоновано звернутись за захистом до суду.

Позиція наших адвокатів ґрунтувалася на тому, що згідно закону можна відмовити у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки лише у разі, якщо не усунуто недоліки, на яких було наголошено у попередньому висновку. Не можна відмовити у погодженні проекту землеустрою з інших причин чи вказати інші недоліки.

Врахувавши вказану позицію, Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав протиправним негативний висновок обласного управління Держгеокадастру та зобов’язав його повторно розглянути проект землеустрою. А суд апеляційної інстанції також зобов’язав обласне управління Держгеокадастру надати висновок про погодження проекту землеустрою про відведення земельної ділянки. Апеляційний суд погодився з тим, що оскільки Держгеокадастр відмовив у погодженні земельної ділянки протиправно, за відсутності законних підстав для прийняття такого рішення, то з метою ефективного захисту порушених прав позивача необхідно вирішити спірне питання по суті – зобов’язати Держгеокадастр надати висновок про погодження проекту землеустрою. При цьому, апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу обласного управління Держгеокадастру, як необґрунтовану.

Крапку у справі поставив Верховний суд, який повернув Держгеокадастру його касаційну скаргу без розгляду. Тому наразі наш клієнт може розраховувати на погодження його проекту землеустрою Держгеокадастром, що дозволить довести до бажаного результату процедуру оформлення землі в оренду.

Перемога в цій справі стала можливою завдяки роботі команди адвокатів АО ВіннерЛекс Григорія Чумаса (Київський офіс) та Вікторії Чехути (Дніпровський офіс) під керівництвом керуючого партнера Анни Вінниченко.