Перевірки Держпраці посиляться – негативні новації від уряду

24.04.2017
Перевірки Держпраці посиляться – негативні новації від уряду Перевірки Держпраці посиляться – негативні новації від уряду

Держпраці допрацювала проект постанови КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 КЗпП та статті 34 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» (з повним текстом можна ознайомитися за посиланням http://www.drs.gov.ua/wp-content/uploads/2017/04/260.4-14.04.2017.pdf), після чого він був відправлений на повторне погодження до Державної регуляторної служби.

Нагадуємо, що даним проектом постанови, крім іншого, затверджується Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю.

Далі ми б хотіли звернути Вашу увагу на деякі положення саме Порядку здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю.

Так, Порядком здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю (далі по тексту – Порядок) встановлено, що державний контроль з дотримання законодавства про працю здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань і невиїзних інспектувань інспекторів праці:

  • Держпраці і її територіальні органи;
  • Виконавчі органи міської ради міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднані територіальні громади (з питань своєчасних і в повному обсязі оплат праці, дотримання мінімальних гарантій з оплати праці, оформлення трудових відносин).

Форми службових посвідчень інспектора праці, акту, довідки, приписи, перелік питань, які підлягають інспектуванню, оприлюднюються на офіційному веб-сайті www.drs.gov.ua. До слова, Порядком передбачено, що в разі відсутності на офіційному веб-сайті Держпраці інформації про форми перерахованих документів, підприємство може не допускати інспектора до перевірки.

Також порядком встановлено, що інспекційні відвідування, крім іншого, проводяться за інформацією:

  • Держстату та його територіальних органів щодо наявності заборгованості з виплати заробітної плати;
  • ДФС і її територіальні органи щодо:
  1. невідповідності кількість працівників роботодавця обсягам виробництва (надані роботи / послуги) за середніми показниками відповідних видів економічної діяльності;
  2. фактів порушення законодавства про працю, виявлених в ході здійснення контрольних повноважень;
  3. фактів здійснення господарської діяльності без державної реєстрації в порядку, встановленому законом;
  4. роботодавців, які мають заборгованість зі сплати ЄСВ;
  • Пенсійного Фонду України та його територіальних органів щодо:
  1. роботодавців, які налічують заробітну плату меншу за мінімальну;
  2. роботодавців, у яких щодо працівників відсутня інформація про прийняття на роботу;
  3. роботодавців, у яких протягом місяця кількість співробітників, які працюють на умовах неповного робочого часу, збільшилася на 20 і більше відсотків;
  4. працівників, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами у одного роботодавця більше року;
  5. роботодавці, за якими у співробітників немає нарахувань по заробітній платі в звітному місяці;
  6. протягом року не підвищувалися заробітна плата, або ж сума підвищення становить менше суми нарахованої індексації;
  7. роботодавців, у яких більше 30 відсотків працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Також ми виділили для Вас декілька цікавих моментів про порядок проведення інспекції, на які слід звернути увагу:

  1. Звернення фізичних осіб, щодо яких порушені правила оформлення трудових відносин можуть бути подані через уповноваженого представника.
  2. Про проведення інспекційного відвідування інспектори праці повідомляють про свою присутність об’єкта інспектування або уповноважену ним особу, якщо тільки він не буде вважати, що таке повідомлення може завдати шкоди інспекційного відвідування.
  3. При наявності у інспектора посвідчення, інспектор має право самостійно безперешкодно, без попереднього повідомлення і в будь-який час доби проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця.
  4. Вимога інспектора праці про надання об’єкта інспектування для ознайомлення документів і / або їх копії або виписки з документів, пояснень, доступі до приміщень, організації робочого місця, внесений в межах повноваження, є обов’язковим до виконання.
  5. Дозволяється недопуск до перевірки інспектора тільки в разі відсутності у нього посвідчення і відсутності інформації на офіційному веб-сайті Держпраці о Формі службових посвідчень інспектора праці, акту, довідки, приписи, перелік питань, які підлягають інспектуванню.
  6. У разі відсутності документів, які передбачені законодавством про працю, об’єкту відвідування направляється копія акта про неможливість проведення інспекційного відвідування і письмова вимога із зазначенням терміну відновлення документів. На час виконання такої вимоги строк проведення інспекційного відвідування зупиняється.

Звертаємо Вашу увагу, що цей Порядок, на сьогоднішній день, ще не затверджений і є проектом, разом з тим, існує думка, що більшість з його положень будуть прийняті.

Фахівці Адвокатського об’єднання WinnerLex будуть продовжувати стежити за розвитком подій в сфері перевірок Держпраці і інформувати Вас про останні нововведення.

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця публікація не є юридичною консультацією і надається в інформаційних цілях. При наявності конкретної проблематики по публікації, рекомендується отримання повної консультації нашими фахівцями.

Авторське право на матеріал належить Адвокатському об’єднанню WinnerLex.

Передрук матеріалів статті без чіткого посилання на ім’я автора і компанії, в якій автор працює, а також джерело запозичення – є порушенням авторських прав і тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.