Стягнути борг без договору поставки? Адвокати АО WinnerLex в черговий раз досягли перемоги над несумлінним контрагентом клієнта

13.12.2018
Стягнути борг без договору поставки? Адвокати АО WinnerLex в черговий раз досягли перемоги над несумлінним контрагентом клієнта Стягнути борг без договору поставки? Адвокати АО WinnerLex в черговий раз досягли перемоги над несумлінним контрагентом клієнта

Адвокатське об’єднання WinnerLex в черговий раз відстояло фінансові інтереси клієнта в ситуації несплати за поставлений товар, що прикривалося відсутністю належних документів по угоді. Рішенням Господарського суду міста Києва не тільки в повному обсязі була стягнута сума заборгованості за поставлений товар, але і всі судові витрати, в тому числі витрати на професійну правову допомогу адвоката.

Як відомо, в Україні нерідкі випадки, коли покупець і продавець не оформляють договори купівлі продажу в формі єдиного документа, в яких обговорювалися б терміни поставки і оплати товару, відповідальність за порушення взятих сторонами на себе зобов’язань. Мотиви не оформлення договорів бувають різні, починаючи з довіри між сторонами на момент угоди, закінчуючи банальним браком часу і бажанням якомога швидше здійснити господарську операцію, що обіцяє прибуток.

Відсутність письмового договору купівлі-продажу створює певні правові ризики в разі відмови однієї із сторін дотримуватись досягнутих раніше домовленостей.

Наприклад, якщо покупець вже отримав у продавця товар, а передача товару оформлена лише видатковою накладною та рахунком на оплату, у недобросовісного покупця може виникнути спокуса не платити за отриманий товар, так як немає договору і термін оплати письмово не обговорений.

Незважаючи на бездоговірні відносини, грамотна юридична підтримка дозволила стягнути з боржника в суді не тільки вже здавалося б безнадійний борг, але також судовий збір та витрати на оплату послуг адвоката в повному обсязі.

У правовому супроводі спору брав участь Адвокат Адвокатського об’єднання WinnerLex Григорій Чумас.