Адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта у справі про зупинення діяльності підприємства проти державної служби надзвичайних ситуацій

07.08.2019
Адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта у справі про зупинення діяльності підприємства проти державної служби надзвичайних ситуацій Адвокати АО WinnerLex захистили інтереси клієнта у справі про зупинення діяльності підприємства проти державної служби надзвичайних ситуацій

Вітчизняний бізнес систематично стикається з тиском з боку різноманітних контролюючих органів. Так, на сільськогосподарському підприємстві було проведено перевірку ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, за наслідками якої держорган одразу звернувся до суду з позовом про зупинення роботи підприємства, без надання суб’єкту господарювання строку для усунення виявлених порушень.

Адміністративні суди відкривають справи за такими позовами територіальних органів ДСНС України, як правило, у порядку спрощеного провадження та без проведення судового засідання, як сталося і в даному випадку.

Такий перебіг подій залишив дуже малий простір для захисту інтересів клієнта, якому загрожувало застосування найсуворішої санкції у вигляді повного зупинення господарської діяльності.

При цьому, абсурдність ситуації полягала у тому, що усунути виявлені порушення вимог пожежної безпеки підприємство може лише тоді, коли воно працює. У разі ж зупинення діяльності, підприємство, звісно, порушення б не усунуло.

Крім того, ситуація погіршувалася недосконалістю законодавства у сфері пожежної безпеки, яке не містить розподілу застосування різних видів реагування в залежності від ступеню тяжкості порушення. Тобто, згідно закону, МНС-ники можуть вимагати застосування заходів реагування у вигляді зупинення діяльності підприємства навіть за незначні порушення.

Використовуючи процесуальні можливості, шляхом подання зустрічного позову про визнання протиправною бездіяльності ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, яка полягала у ненаданні клієнту строків для усунення виявлених порушень, адвокати домоглися від суду зміни порядку розгляду справи зі спрощеного провадження у провадження із проведенням судового засідання, в ході якого було доведено обґрунтованість позиції підприємства. В результаті, ГУ ДСНС України у Хмельницькій області відмовилось від свого позову про застосування заходів у вигляді зупинення діяльності підприємства, а провадження у судовій справі – закрите.