Термін давності для нарахування пені за порушення у сфері ЗЕД визначається відповідно до ст. 102 Податкового кодексу України та становить 1095 днів

03.03.2018
Термін давності для нарахування пені за порушення у сфері ЗЕД визначається відповідно до ст. 102 Податкового кодексу України та становить 1095 днів Термін давності для нарахування пені за порушення у сфері ЗЕД визначається відповідно до ст. 102 Податкового кодексу України та становить 1095 днів

Верховний суд України в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду своєю постановою від 20.02.2018 року по справі № 808/2535/17 підтвердив, що відповідно до ч. 3 ст.250 Господарського кодексу України в пені у сфері ЗЕД не може бути застосований термін застосування в 6 місяців, оскільки стягнення органами ДФС пені за порушення терміну розрахунків в іноземній валюті не є адміністративно-господарською санкцією у розумінні Глави 26 Господарського кодексу України.

Так, у своєму рішенні ВСУ зазначив: “Колегія суддів прийшла до висновку, що даний спір врегульовано нормами валютного та податкового законодавства. За своєю суттю в межах спірних правовідносин має місце валютне правопорушення, підлягає регулюванню в частині контролю за встановленими законом термінами проведення розрахунків в іноземній валюті податковим органом відповідно до пп.19-1.1.4 п.19-1.1 ст.19 Податкового кодексу України. Застосування штрафних (фінансових) санкцій та пені за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності здійснює цей орган відповідно до пп.54.3.3. п.54.3 ст.54 цього Кодексу”.

“Розрахунки в іноземній валюті не є порушенням господарської діяльності, в результаті чого пеня, застосована податковим органом спірним податковим повідомленням-рішенням, не є адміністративно-господарською санкцією у розумінні статті 238 Господарського кодексу України, і як наслідок цього, до спірних правовідносин не можуть застосовуватись строки застосування цих санкцій, встановлені статтею 250 цього Кодексу”.

Таким чином, ВСУ поставив крапку в даному питанні і строк давності для нарахування пені за порушення у сфері ЗЕД визначається відповідно до ст. 102 Податкового кодексу України та становить 1095 днів.

Законним способом уникнути пені за порушення термінів виконання ЗЕД-контрактів є продовження таких строків шляхом отримання резидентами України відповідних висновків МЕРТ.

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця публікація не є юридичною консультацією і надається в інформаційних цілях. При наявності конкретної проблематики по публікації, рекомендується отримання повної консультації нашими фахівцями.

Авторське право на матеріал належить Адвокатському об’єднанню WinnerLex.

Передрук матеріалів статті без чіткого посилання на ім’я автора і компанії, в якій автор працює, а також джерело запозичення – є порушенням авторських прав і тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.