Новації щодо надання інформації про кінцевого вигодоодержувача

28.09.2015
Новації щодо надання інформації про кінцевого вигодоодержувача Новації щодо надання інформації про кінцевого вигодоодержувача

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до п. 2 перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів»,  юридичні особи, зареєстровані до 25.11.2014 року, мають до 25.05.2015 року подати державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів), у тому числі кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів) їх засновника, якщо засновник – юридична особа.

Дане положення не стосується державних та комунальних юридичних осіб. Також в Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» вказано, що така інформація не включається до реєстраційної картки для проведення державної реєстрації політичних партій, творчих спілок та їх територіальних осередків, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій. Новостворені юридичні особи повинні розкривати цю інформацію під час реєстрації створення юридичної особи.

За ненадання інформації про кінцевого вигодоодержувача передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 5100 грн. до 8500 грн., який накладається  на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу) (стаття 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Для подання інформації про кінцевого вигодоодержувача необхідно:

  1. Заповнити форму 4 (файл);
  2. Надіслати/подати заповнену форму 4 до відділу Реєстраційної служби за місцем реєстрації юридичної особи (якщо форма 4 надсилається поштою, підпис керівника юридичної особи на ній має бути нотаріально засвідченим)*;

Якщо форма 4 подається представником – Державному реєстратору необхідно також надати довіреність на право вчиняти такі дії та пред’явити паспорт.

Стягнення плати, вчинення інших дій або надання будь-яких інших документів для цих цілей законодавством не передбачено.

З повагою,

Керуючий партнер Анна Вінниченко

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця публікація не є юридичною консультацією і надається в інформаційних цілях. При наявності конкретної проблематики по публікації, рекомендується отримання повної консультації нашими фахівцями.

Авторське право на матеріал належить Адвокатському об’єднанню WinnerLex.

Передрук матеріалів статті без чіткого посилання на ім’я автора і компанії, в якій автор працює, а також джерело запозичення – є порушенням авторських прав і тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.