Адвокати WinnerLex успішно оскаржили в суді постанову слідчого ДБР про закриття кримінального провадження і відновили слідство

21.08.2020
Адвокати WinnerLex успішно оскаржили в суді постанову слідчого ДБР про закриття кримінального провадження і відновили слідство Адвокати WinnerLex успішно оскаржили в суді постанову слідчого ДБР про закриття кримінального провадження і відновили слідство

На протязі багатьох років бізнес в нашій Україні потерпає від зловживань з боку правоохоронних органів. Безпідставні кримінальні провадження, чисельні обшуки та допити використовуються як засоби тиску на бізнес. Іноді деякі правоохоронці навіть вчиняють злочини стосовно підприємців, перевищуючи свої повноваження. З метою боротьби зі злочинцями у погонах нещодавно було створено Державне бюро розслідувань. Але окремі слідчі ДБР, замість швидкого та об’єктивного розслідування таких злочинів, допускають затягування розслідування, а іноді навіть безпідставно закривають кримінальні провадження.

В ході певних подій поліцейські незаконно застосували до працівників нашого клієнта фізичну силу, одягли на руки кайданки та безпідставно доставили їх до поліцейського відділу. Постраждалі працівники, намагаючись добитися відновлення справедливості та покарання винних, подали заяви про злочини. Але мабуть у зв’язку з тим, що у цій справі фігурувало обласне керівництво поліції, досудове розслідування здійснювалося неналежним чином. Згодом слідчий ДБР взагалі закрив кримінальне провадження, у своїй постанові посилаючись на те, що у даному випадку нібито не вбачається складу злочину. Отже, виник серйозний ризик того, що винні так і залишаться непокараними.

На щастя, Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає можливість на стадії досудового слідства оскаржувати до суду постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

AO WinnerLex звернулося до суду зі скаргою, у якій просило скасувати незаконну постанову слідчого про закриття кримінального провадження та направити матеріали провадження до ДБР для продовження досудового слідства, оскільки у даному випадку вбачаються явні ознаки наявності складу злочину у діях поліцейських, а слідчий ДБР не виконав покладеного на нього законом обов’язку щодо здійснення достатніх заходів по збиранню та дослідженню доказів, оцінюванню всіх фактичних обставин, що призвело до прийняття необґрунтованого і незаконного рішення про закриття кримінального провадження.

За наслідком розгляду скарги в судовому засіданні Октябрський районний суд м. Полтави задовольнив її в повному обсязі, скасувавши незаконну постанову слідчого про закриття кримінального провадження та повернув матеріали провадження до ДБР для продовження досудового слідства.

Тож ДБР буде зобов’язано продовжити розслідування цієї резонансної справи, а AO WinnerLex вкотре довело свою кваліфікацію у здійсненні кримінально-правового захисту інтересів своїх клієнтів.

Над справою працювала команда адвокатів АО WinnerLex у складі адвоката Григорія Чумаса (Київський офіс), адвокатів Вікторії Чехути та Кривонос Тетяни (Дніпровський офіс).